Blog, Zdrowie

Olej z łososia – to nie tylko lśniąca sierść !  

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne są nie tylko białko i węglowodany, ale także tłuszcze. Psy, znacznie bardziej niż koty, naturalnie preferują karmę bogatą w tłuszcze. U zwierząt o niskiej aktywności fizycznej konieczne jest ograniczenie podaży owych lipidów, ponieważ nadmiar może prowadzić do otyłości. Jednak nie można ich całkowicie wykluczyć z diety, ponieważ stanowią konieczne źródło energii, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych tylko i wyłącznie w tłuszczach.  

Tłuszcze są najlepszym źródłem energii dla psów oraz kotów jak już wspomnieliśmy wyżej. W organizmie podlegają one utlenianiu ( pod wpływem tlenu ), dzięki czemu wyzwalana jest energia  : 1 g lipidów dostarcza 9 kcal, czyli dwa i pół raza więcej niż 1g węglowodanów czy białek. Ponadto niektóre kwasy tłuszczowe, o których poniżej , określane jako niezbędne, pełnią funkcje strukturalne oraz są prekursorami do syntezy pewnych hormonów. Źródłami lipidów w diecie są wszystkie pokarmy bogate w tłuszcze zwierzęce ( np. masło, łój, słonina, jaja, tran, tłuszcz drobiowy ), jak i roślinne ( oleje, nasiona roślin oleistych).  

Najważniejsze dla psa są wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-3 ( z którego wywodzą się EPA i DHA ) -  związki egzogenne, nie mogą być syntetyzowane przez organizm dlatego też  muszą być dostarczane zwierzęciu wraz z dietą. 

 

To właśnie one są świetnym źródłem energii i pełnią funkcje strukturalne ( w błonach komórkowych czy lipoproteinach krwi ). Ponadto odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej gospodarki hormonalnej i wykazują działanie przeciwzapalne. Co więcej, mają pozytywny wpływ na sierść i skórę zwierząt. Są niezbędne do wytwarzania kwasów żółciowych, które pomagają psu trawić i wchłaniać składniki odżywcze.  

Powinieneś jednak wiedzieć, że ze względu na rodzaj, oleje mogą w różny sposób wpływać na dobrostan psiego organizmu. 

- roślinne - lniany, z pestek dyni lub ostropestu, zawierają co prawda kwasy tłuszczowe, ale w mało  przyswajalnej dla psów formie; znajdujące się w nich kwasy omega-3 to przede wszystkim kwas linolowy, który by zostać przekształconym w substancję odpowiednią dla czworonogów musi przejść szereg przemian metabolicznych; zawarte w olejach roślinnych kwasy omega-6 mogą mieć prozapalne właściwości, 

- zwierzęce - ze względu na rodzaj mogą charakteryzować się odmiennym działaniem np. oleje z ryb takich jak dorsz mogą zawierać zbyt wysokie dawki witaminy D, której nadmiar w psiej diecie może skutkować poważnymi zaburzeniami. 

Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest podawanie psu oleju z łososia. W przeciwieństwie do innych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego ten olej nie pełni funkcji energetycznej. Jest za to doskonałym dystrybutorem łatwo przyswajalnych kwasów Omega-3 (w tym  DHA, EPA ) i Omega-6 oraz ataksantyny, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie psiego organizmu.  

 

Kwasy tłuszczowe Omega-6 

  • niezbędne do prawidłowej syntezy błon komórkowych oraz prostaglandyn ( substancji o działaniu hormonalnym ) 
  • niedobór jest przyczyną łamliwości, przesuszenia i matowienia włosa oraz wpływa na osłabienie integralności bariery skórnej : skóra staje bardziej podatna na przesuszenie i infekcje,
  • wpływają korzystnie na funkcje reprodukcyjne,
  • obniżają poziom cholesterolu całkowitego i złego (LDL),
  • kontrolują ciśnienie krwi, pracę nerek, serca, układu trawiennego,
  • wspomagają leczenie zaburzeń hormonalnych,
  • wspomagają leczenie cukrzycy typu 2, 

 

Kwasy tłuszczowe Omega-3 

  • ze względu na swoją rolę są szczególnie ważne dla psów sportowych – zwiększają ich wydolność,
  • poprawiają natlenowanie tkanek mózgu – zwłaszcza u zwierząt starszych,
  • istotny dla zwierząt w podeszłym wieku cierpiących na przewlekłe schorzenia o podłożu zapalnym np. zwyrodnienie stawów, przewlekła niewydolność nerek, biegunka na tle zapalnym, schorzenia skóry,
  • poprawia zdolność uczenia się u szczeniąt oraz wzmacnia skupienie uwagi (np. podczas treningu, nauki, pracy psów),
  • wspomagają układ nerwowy (chronią przed zaburzeniami emocjonalnymi, depresją)
  • zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zatorów,
  • zwiększają odporność organizmu (chronią przed chorobami),
  • chronią przed chorobami nowotworowymi,
  • pomagają w leczeniu łagodnego nadciśnienia tętniczego, astmy oskrzelowej oraz wspomagają leczenie atopowego zapalenia skóry. 

EPA i DHA 

W organizmie to mózg jest narządem zawierającym najwięcej DHA. W naturze, zwierzęta mięsożerne, zwłaszcza kotowate, pobierają potrzebne ilości DH zjadając tkankę mózgową swoich ofiar.  

Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega 3 ( EPA i DHA ) są znane przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wzbogacenie diety w EPA i DHA przynosi również inne korzyści :  

  • ochrona funkcji nerek i serca,
  • zmniejszenie ryzyka nowotworów

Twelve Moons Kennel FCI
wł. Luiza Galbarczyk

W okresie ciąży, EPA i DHA są  niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu oraz siatkówki oka zarodków, a później płodów. Wprowadzenie ich do diety samic ciężarnych oraz noworodków w pierwszych tygodniach życia wpływa korzystnie na rozwój funkcjonowania narządu wzroku i ostrości widzenia. Po porodzie wysoka koncentracja tych składników w mleku matki zapewnia prawidłowy przebieg dojrzewania systemu nerwowego oraz rozwój funkcji poznawczych szczeniąt i kociąt 

Owe długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega 3 występują w znacznych ilościach w tranie z tłustych ryb morskich, głównie z wód zimnych ( łosoś, makrela, halibut, śledź, gromadnik i in ). Są również obecne w fitoplanktonie i jednokomórkowych algach. W kolejnym ogniwie łańcucha pokarmowego, koncentrują się w tkance tłuszczowej ryb.  

ATAKSANTYNA – antyoksydant w oleju z łososia dla psów aktywnych  

Przeciwutleniacze, czyli inaczej antyoksydanty opóźniają efekty starzenia się, mają działanie profilaktyczne i terapeutyczne w przypadkach schorzeń sercowo -  naczyniowych, niektórych typów nowotworów, zaburzeń nerwowych , zaćmy oraz schorzeń wywołanych intensywnym wysiłkiem fizycznym. 

Antyoksydanty pozwalają organizmowi zapobiegać szkodliwym efektom działania wolnych rodników, których wzrost następuje w przypadku toczących się stanów zapalnych, pobudzenia aktywności układu immunologicznego czy działania substancji toksycznych.  

Ataksantyna zawarta w oleju z łososia norweskiego MAMUT Salomon Oil chroni przed owym destrukcyjnym wpływem wolnych  rodników, wspiera odporność i rekonwalescencję po wysiłku fizycznym oraz sprawność organizmu. 

Zalety oleju z łososia MAMUT? 

  • Tylko świeże składniki
  • Wysoki poziom naturalnych przeciwutleniaczy -  zwłaszcza astaksantyny, która chroni przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników, wspiera odporność i rekonwalescencję po wysiłku fizycznym, wspiera sprawność organizmu 
  • Neutralny smak i zapach
  • Długi okres przydatności do spożycia dzięki wysokiej czystości i delikatnemu przetwarzaniu 

Olej z łososia MAMUT 500 ml

Original price was: 79.00 zł.Current price is: 69.00 zł. z VAT

Poprzednia najniższa cenaw ciągu 30 dni: 69.00 .

Olej z łososia norweskiego MAMUT posiadający certyfikat jakości spożywczej dla psów i kotów, to produkt wytworzony ze starannie wybranych oraz

Na co zwrócić uwagę wybierając olej z łososia ? 

  • pochodzenie łososia, z którego wyprodukowano olej - najlepszy będzie ten z dzikich ryb, jako że łososie hodowane na fermach charakteryzują się nieco niższą zawartością kwasów omega-3,
  • opakowanie - kwasy tłuszczowe omega-3 są niestety podatne na utlenianie spowodowane promieniami słonecznymi; butelka nieprzezroczysta wykonana z przyciemnionego szkła czy grubszego plastiku sprawi, że olej rybny dla psa dłużej pozostanie świeży,
  • sposób produkcji – powinien być pozyskiwany bez użycia wysokiej temperatury, która powoduje zniszczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych, 

Zaobserwowałeś u swojego psa wypadanie sierści, swędzenie lub łuszczenie się skóry albo łamanie się pazurów? To sygnały, których nie możesz zignorować. Mogą oznaczać one bowiem brak równowagi między kwasami omega 3 a 6 w organizmie, na niekorzyść tych pierwszych. Niedobór oleju rybiego może także spowodować rozwój stanów zapalnych, reakcje alergiczne, bóle stawów, infekcje, podwyższone ciśnienie oraz zbyt wysoki cholesterol. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *