Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne są nie tylko białko i węglowodany, ale także tłuszcze. Psy, znacznie bardziej niż koty, naturalnie preferują karmę bogatą w tłuszcze. U zwierząt o niskiej aktywności fizycznej konieczne jest ograniczenie podaży owych lipidów, ponieważ nadmiar może prowadzić do otyłości. Jednak nie można ich całkowicie wykluczyć z diety, ponieważ stanowią konieczne źródło energii, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych tylko i wyłącznie w tłuszczach.
Tłuszcze są najlepszym źródłem energii dla psów oraz kotów jak już wspomnieliśmy wyżej. W organizmie podlegają one utlenianiu ( pod wpływem tlenu ), dzięki czemu wyzwalana jest energia : 1 g lipidów dostarcza 9 kcal, czyli dwa i pół raza więcej niż 1g węglowodanów czy białek. Ponadto niektóre kwasy tłuszczowe, o których poniżej , określane jako niezbędne, pełnią funkcje strukturalne oraz są prekursorami do syntezy pewnych hormonów. Źródłami lipidów w diecie są wszystkie pokarmy bogate w tłuszcze zwierzęce ( np. masło, łój, słonina, jaja, tran, tłuszcz drobiowy ), jak i roślinne ( oleje, nasiona roślin oleistych).
Najważniejsze dla psa są wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-3 ( z którego wywodzą się EPA i DHA ) - związki egzogenne, nie mogą być syntetyzowane przez organizm dlatego też muszą być dostarczane zwierzęciu wraz z dietą.
To właśnie one są świetnym źródłem energii i pełnią funkcje strukturalne ( w błonach komórkowych czy lipoproteinach krwi ). Ponadto odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej gospodarki hormonalnej i wykazują działanie przeciwzapalne. Co więcej, mają pozytywny wpływ na sierść i skórę zwierząt. Są niezbędne do wytwarzania kwasów żółciowych, które pomagają psu trawić i wchłaniać składniki odżywcze.
Powinieneś jednak wiedzieć, że ze względu na rodzaj, oleje mogą w różny sposób wpływać na dobrostan psiego organizmu.
- roślinne - lniany, z pestek dyni lub ostropestu, zawierają co prawda kwasy tłuszczowe, ale w mało przyswajalnej dla psów formie; znajdujące się w nich kwasy omega-3 to przede wszystkim kwas linolowy, który by zostać przekształconym w substancję odpowiednią dla czworonogów musi przejść szereg przemian metabolicznych; zawarte w olejach roślinnych kwasy omega-6 mogą mieć prozapalne właściwości,
- zwierzęce - ze względu na rodzaj mogą charakteryzować się odmiennym działaniem np. oleje z ryb takich jak dorsz mogą zawierać zbyt wysokie dawki witaminy D, której nadmiar w psiej diecie może skutkować poważnymi zaburzeniami.
Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest podawanie psu oleju z łososia. W przeciwieństwie do innych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego ten olej nie pełni funkcji energetycznej. Jest za to doskonałym dystrybutorem łatwo przyswajalnych kwasów Omega-3 (w tym DHA, EPA ) i Omega-6 oraz ataksantyny, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie psiego organizmu.
Kwasy tłuszczowe Omega-6
- niezbędne do prawidłowej syntezy błon komórkowych oraz prostaglandyn ( substancji o działaniu hormonalnym )
- niedobór jest przyczyną łamliwości, przesuszenia i matowienia włosa oraz wpływa na osłabienie integralności bariery skórnej : skóra staje bardziej podatna na przesuszenie i infekcje,
- wpływają korzystnie na funkcje reprodukcyjne,
- obniżają poziom cholesterolu całkowitego i złego (LDL),
- kontrolują ciśnienie krwi, pracę nerek, serca, układu trawiennego,
- wspomagają leczenie zaburzeń hormonalnych,
- wspomagają leczenie cukrzycy typu 2,
Kwasy tłuszczowe Omega-3
- ze względu na swoją rolę są szczególnie ważne dla psów sportowych – zwiększają ich wydolność,
- poprawiają natlenowanie tkanek mózgu – zwłaszcza u zwierząt starszych,
- istotny dla zwierząt w podeszłym wieku cierpiących na przewlekłe schorzenia o podłożu zapalnym np. zwyrodnienie stawów, przewlekła niewydolność nerek, biegunka na tle zapalnym, schorzenia skóry,
- poprawia zdolność uczenia się u szczeniąt oraz wzmacnia skupienie uwagi (np. podczas treningu, nauki, pracy psów),
- wspomagają układ nerwowy (chronią przed zaburzeniami emocjonalnymi, depresją)
- zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zatorów,
- zwiększają odporność organizmu (chronią przed chorobami),
- chronią przed chorobami nowotworowymi,
- pomagają w leczeniu łagodnego nadciśnienia tętniczego, astmy oskrzelowej oraz wspomagają leczenie atopowego zapalenia skóry.
EPA i DHA
W organizmie to mózg jest narządem zawierającym najwięcej DHA. W naturze, zwierzęta mięsożerne, zwłaszcza kotowate, pobierają potrzebne ilości DH zjadając tkankę mózgową swoich ofiar.
Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega 3 ( EPA i DHA ) są znane przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wzbogacenie diety w EPA i DHA przynosi również inne korzyści :
- ochrona funkcji nerek i serca,
- zmniejszenie ryzyka nowotworów
Twelve Moons Kennel FCI
wł. Luiza Galbarczyk
W okresie ciąży, EPA i DHA są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu oraz siatkówki oka zarodków, a później płodów. Wprowadzenie ich do diety samic ciężarnych oraz noworodków w pierwszych tygodniach życia wpływa korzystnie na rozwój funkcjonowania narządu wzroku i ostrości widzenia. Po porodzie wysoka koncentracja tych składników w mleku matki zapewnia prawidłowy przebieg dojrzewania systemu nerwowego oraz rozwój funkcji poznawczych szczeniąt i kociąt.
Owe długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega 3 występują w znacznych ilościach w tranie z tłustych ryb morskich, głównie z wód zimnych ( łosoś, makrela, halibut, śledź, gromadnik i in ). Są również obecne w fitoplanktonie i jednokomórkowych algach. W kolejnym ogniwie łańcucha pokarmowego, koncentrują się w tkance tłuszczowej ryb.
ATAKSANTYNA – antyoksydant w oleju z łososia dla psów aktywnych
Przeciwutleniacze, czyli inaczej antyoksydanty opóźniają efekty starzenia się, mają działanie profilaktyczne i terapeutyczne w przypadkach schorzeń sercowo - naczyniowych, niektórych typów nowotworów, zaburzeń nerwowych , zaćmy oraz schorzeń wywołanych intensywnym wysiłkiem fizycznym.
Antyoksydanty pozwalają organizmowi zapobiegać szkodliwym efektom działania wolnych rodników, których wzrost następuje w przypadku toczących się stanów zapalnych, pobudzenia aktywności układu immunologicznego czy działania substancji toksycznych.
Ataksantyna zawarta w oleju z łososia norweskiego MAMUT Salomon Oil chroni przed owym destrukcyjnym wpływem wolnych rodników, wspiera odporność i rekonwalescencję po wysiłku fizycznym oraz sprawność organizmu.
Zalety oleju z łososia MAMUT?
- Tylko świeże składniki
- Wysoki poziom naturalnych przeciwutleniaczy - zwłaszcza astaksantyny, która chroni przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników, wspiera odporność i rekonwalescencję po wysiłku fizycznym, wspiera sprawność organizmu
- Neutralny smak i zapach
- Długi okres przydatności do spożycia dzięki wysokiej czystości i delikatnemu przetwarzaniu
Olej z łososia MAMUT 500 ml
Poprzednia najniższa cenaw ciągu 30 dni: 69.00 zł.
Na co zwrócić uwagę wybierając olej z łososia ?
- pochodzenie łososia, z którego wyprodukowano olej - najlepszy będzie ten z dzikich ryb, jako że łososie hodowane na fermach charakteryzują się nieco niższą zawartością kwasów omega-3,
- opakowanie - kwasy tłuszczowe omega-3 są niestety podatne na utlenianie spowodowane promieniami słonecznymi; butelka nieprzezroczysta wykonana z przyciemnionego szkła czy grubszego plastiku sprawi, że olej rybny dla psa dłużej pozostanie świeży,
- sposób produkcji – powinien być pozyskiwany bez użycia wysokiej temperatury, która powoduje zniszczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych,
Zaobserwowałeś u swojego psa wypadanie sierści, swędzenie lub łuszczenie się skóry albo łamanie się pazurów? To sygnały, których nie możesz zignorować. Mogą oznaczać one bowiem brak równowagi między kwasami omega 3 a 6 w organizmie, na niekorzyść tych pierwszych. Niedobór oleju rybiego może także spowodować rozwój stanów zapalnych, reakcje alergiczne, bóle stawów, infekcje, podwyższone ciśnienie oraz zbyt wysoki cholesterol.